PISMA SVETOM NIKOLIHvala svim mališanima koji su nam poslali svoja pisma, a mi ćemo se pobrinuti da ona sigurno stignu do Svetog Nikole.

I ne zaborvaite večeras očistiti svoje čizmice!

"Sveti Nikola čitao je pristigla pisma. Zapravo ne Sveti Nikola, nego su ih čitali anđeli, a on je slušao. Anđeli imaju bolje oči za čitanje. Sjedio je i slušao. Pisma su bila od sviju. Naravno, najviše od djece." - M.Malinski

 

          DOLAZI NAM

        SVETI NIKOLA!

Pridružite nam se na još jednoj likovnoj radionici, zaposlite male ručice i izradite lik svetog Nikole koji nam stiže 6. prosinca!

Sve što vam treba je malo kreativnosti i pribor iz školske torbe!

Nada Iveljić: Božićna bajka 

 

Božićna bajka nije uobičajena bajka s raznim čudesnim bićima iz svijeta mašte, nego je to djelo s elementima bajke i temom rata te njegovih posljedica. Glavni likovi kao što su zvijezda Večernjica, mjesec i šumske životinje zamijenili su vještice, vile…

O ratu se ne govori direktno, nego samo u obliku posljedica poput opustošenih sela u koja se život teško vraća. Sve se vrti oko obnove male crkve koja ima simbolično značenje. Ona je mjesto okupljanja male zajednice ljudi i kao takva njihova garancija za opstanak.

MINUTA ZA ČITANJE

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige kao središnji program, 23. listopada u organizaciji HČD-a odvijao se i u našoj Knjižnici maraton čitanja pod nazivom MINUTA ZA ČITANJE.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog  kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

Dan posvećen cjelodnevnom čitanju, trebao bi svijetu pokazati kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima.

#minutazacitanje

#mhk

#hcd

#razlistajse

                "DJECA ZA BOLJE SUTRA"
naziv je projekta Narodne knjižnice i čitaonice Tisno kojim smo obilježili Dječji tjedan i 70.-u obljetnicu Saveza društva Naša djeca Hrvatske"


 
Jedan od ciljeva ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.
Stoga je naša glumačka skupina "Žvelta", uz pomoć knjižničarki, pripremila mali performans.

    

Prava djece određena su Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, koja je usvojena na 44. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine (rezolucija br. 44/25). Konvencija o pravima djeteta propisuje univerzalne standarde koji osiguravaju zaštitu djeteta od svih oblika diskriminacije ili kažnjavanja, te poštivanje i afirmaciju prava djeteta bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.
 

Temeljna načela

Sva prava sadržana u Konvenciji o pravima djeteta temelje se na četiri opća načela: 

 • Djeca ne smiju trpjeti diskriminaciju "neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom mišljenju, nacionalnom, etničkom ili društvenom podrijetlu, vlasništvu, teškoćama u razvoju, rođenju ili drugom statusu djeteta, njegovih roditelja ili zakonskih skrbnika".

 • Djeca imaju pravo na život i razvoj u svim vidovima života, uključivši tjelesni, emotivni, psihosocijalni, kognitivni, društveni i kulturni.

 • Pri donošenju svih odluka ili izvršenju postupaka koji utječu na dijete ili na djecu kao skupinu, najvažnija mora biti dobrobit djeteta. To se odnosi kako na odluke koje donose vladina, upravna ili zakonodavna tijela, tako i na odluke koje donosi obitelj.

 • Djeci se mora omogućiti aktivno sudjelovanje u rješavanju svih pitanja koja utječu na njihov život i dopustiti im slobodu izražavanja mišljenja. Ona imaju pravo izreći svoja gledišta koja se moraju ozbiljno uzeti u obzir.

 

 

Konvenciju o pravima djeteta možet pročitati 

                                              

 

 

         PROSLAVA ČLANSTVA U EU - I FEEL EU '20

Ponešto drugačija proslava članstva u Europskoj uniji i Charteru europskih ruralnih zajednica (Charter of European Rural Communities) održana sinoć u Petrovom vrtu u Jezerima pokazala se izvrsnom idejom koja je omogućila djeci različitih uzrasta da se okušaju u nekoliko tradicionalnih europskih igara.

Igre su bile namijenjene svim generacijama te prethodno iskustvo nije bilo potrebno jer s pravilima igara članovi udruge su upoznali sve zainteresirane.

   Igrali smo:

 • irsku igru „Rings“

 • finsku igru „Mölkky"

 • poljsku igru „Ringo“

 • češku/slovačku igru „Nohejbal“

 • lokalnu igru „Na piljka“

Veliko hvala svim članovima udruge koji su sudjelovali u realizaciji događanja te asistirali našim malim sportašima tijekom igre, kao i Friends of Europe Nagycenk Egyesület na čokoladnim eurima u kojima su uživali i veliki i mali.

 

Vidimo se dogodine!

 

  NOVA IZLOŽBA TIŠNJANSKOG VAN GOGHA  - "KORONA" BORISA OBRATOVA

 

U subotu, 20.06. u 20:30 na staroj pijaci otvaramo novu izložbu našeg Bore Jakina!

"Potpuno prazno Tisno u meni je, izgleda, oslobodilo neku energiju, pa čak i neki neobjašnjivi optimizam.  Obično napravim jednu ili dvije slike mjesečno, a u mjesecu korone sliku bih napravo za dan ili dva", rekao nam je Bore.

bore 1.jpg

   MALA ŠKOLICA ENGLESKOG JEZIKA SVEČANA DODJELA DIPLOMA

Danas smo u atriju Palače Katunarić svečano podijelili diplome polaznicima Male škole engleskog jezika koju je u našoj Knjižnici vodila učiteljica Sandra Barešin.

Školicu je uspješno završilo tridesetero djece. 

 

 

 

 

 

 Nadamo se nastavku školice u jesen i  Knjižnici opet  ispunjenoj veselim dječjim glasovima i smijehom.

   22.05. - MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

I DAN ZAŠTITE PRIRODE U RH

 

Tim povodom u našu knjižnicu stigla je jedna vesela priča za djecu. Priču je iispričala Mojca jedna, mala, simpatična ovca.

99291048_2693082237643101_69250505547584

               MAJČIN DAN

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

"Riječ »majka« skrivena je u srcu, a dolazi na usne u trenutcima boli i trenutcima sreće, širi se poput mirisa iz srca ruže
i miješa se s čistim zrakom."

(Kahlil Gibran)

               DAN EUROPE!

Pogledajte kako je Knjižnica zajedno sa udrugom Friends of Europe Tisno obilježila ovaj dan.

Hvala našim prijateljima iz različitih zemalja EU što su se priključili našem malom virtualnom projektu, kuhali najpoznatija jela svojih zemalja i jos jednom na ovaj simboličan način pokazali prijateljstvo u ovim, drugačijim vremenima.

Thank you friends!

Dan-Europe-2-847x477.jpg

                                         "MOMO I TOMO" STIGLI SVOJIM MALIM ILUSTRATORIMA

Naša knjižničarka Mirela napisala je priču "Momo i Tomo"- priču o dva morska konjica. Roditelji su djeci priču pročitali na glas, a zadatak za djecu je bio napraviti ilustracije i svoje radove poslati Knjižnici.

Sve pristigle dječje radove smo iskoristiti za ilustracije i promocija slikovnice je bila u Virtualnoj knjižnici Tisno u Noći knjige.

Ali Knjižnica se morala na neki način zahvaliti svojim umjetnicima i suradnicima na angažmanu bez kojeg ove slikovnice ne bi bilo.

Stoga smo slikovnicu grafički obradili, printali i uvezali u Knjižnici i uz pomoć Silvija Tomasa iz Civilne zaštite Općine Tisno, dostavili djeci-ilustratorima na kućnu adresu, a dva paketa poštom. 

Njihovom iznenađenju i osmijehu nije bilo kraja jer kako i sama poslovica kaže „Dječji život je poput komada papira na koji svatko ostavlja bilješku“. 

Vjerujemo da smo i mi danas ostavili jednu lijepu bilješku u njihovim životima jer njihovi osmjesi i raširene okice u našim svakako jesu. Zato zavaljujemo:

 • Noah Mimica Križanović,

 • Katja Mintaković,

 • Jakov Grubišić,

 • Korina Čokolić,

 • Ivan Kaleb,

 • Veronika Zubčić,

 • Gabrijel Pavić,

 • Hana Čorkalo,

 • Andrija Klarin,

 • Emilija Jadrić i

 • Lorian Obratov